Tips bij thuiswerken

Misschien heeft u al op internet heel veel langs zien komen. Er is veel te vinden. En welke past nu het beste binnen het gezin?
We zetten hieronder een paar tips voor u neer.

1. Maak een rooster
Je hebt de roosters wellicht al op social media voorbij zien komen. Adviseer ouders om zo’n rooster aan te houden. Ze zullen snel verschil merken. Zorg ervoor (zeker bij het jonge kind) dat deze roosters lijken op de roosters van school. Weet je bijvoorbeeld welke afbeeldingen er gebruikt worden voor ‘eten en drinken’, ‘muziek’ of ‘buiten spelen’? Print deze dan uit en gebruik ze. Kinderen vinden het zelf ook leuk om hierbij te helpen. Vergeet niet om elke dag een nieuw rooster te maken!
Leuk om eens een ‘?’ of ‘verrassing’ op het programma te zetten. Hebben de kinderen iets om naar toe te werken.

2. Verdeel de taken en vertel dat
Zijn allebei de ouders genoodzaakt thuis te werken. Adviseer dan een goede verdeling te maken, zodat ouders ook genoeg tijd hebben om zich volledig op hun eigen werk te kunnen focussen. Dat scheelt een hoop irritatie voor ouders en maakt het voor kinderen heel duidelijk. ‘Wij verdelen de taken om de twee uur. Dat betekent dat er om de twee uur gewisseld wordt. Na twee uur werken ben ik er echt voor mijn kinderen en het thuisonderwijs. Zijn deze twee uur afgelopen, dan is mijn man aan de beurt. En kan ik mij weer volledig focussen op mijn werk’, aldus een ouder. ‘Ik ben dan zelfs veel productiever merk ik.’ Belangrijk hierbij is dat de kinderen weten dat dit de regels zijn. En dat ouders in de tussentijd ook niet gestoord worden.

3. Beweeg genoeg
Lekker bewegen is goed voor de kinderen. In tuin of op het balkon, ook bij slecht weer. Of doe even een korte Energizer. En laat ouders vooral meedoen. Ook voor hen is het belangrijk genoeg te bewegen.

4. Ritme, ritme, ritme
Adviseer ouders dat ze zoveel mogelijk op een normale tijd beginnen met het thuisonderwijs. Kinderen pakken hierdoor (uitgerust) de meeste informatie op. En dit zorgt er ook voor dat ze op tijd klaar zijn. Zo blijft het ritme bestaan.

5. Maak een vaste schoolplek
Het creëren van een vaste leerplek zorgt ook voor structuur. Helemaal fijn als je niet elke dag de schoolspullen hoeft op te ruimen, zodat je de volgende dag gewoon weer verder kunt waar je gebleven bent. En laat die schoolplek maar echt ‘eigen’ voelen. Knutselwerkjes aan de muur, een bakje met pennen en boeken in de vensterbank.

6. Leg niet te veel druk op jezelf en de kinderen
Het is belangrijk dat ouders onthouden dat ook de kinderen aan deze situatie moeten wennen. Probeer vaders en moeders er daarom zo flexibel mogelijk mee te laten omgaan: werkt een bepaalde methode niet? Maak er vooral geen strijd van. En ben je aan iets niet toegekomen, morgen weer een dag! Je bent geen leerkracht, maar ouder

Voor meer informatie zie de website van het CJG Barneveld